Jíst třikrát denně se pro většinu z nás stalo standardem. Zda však takový zvyk splňuje všechny potřeby moderního života, je předmětem zkoumání mnohých odborníků.
Někteří odborníci začínají zpochybňovat potřebu jíst třikrát denně. Podle nich nám stačí jedno nebo dvě jídla za den. Do stádia jezení třikrát za den se vyvinulo postupem století a dnes je již přežitkem, píše britská stanice BBC. Například profesor David Levitsky z Cornell Univerzity v New Yorku tvrdí, že organismus je přizpůsobený pouze na příjem jednoho jídla za den. Sám podle svého přesvědčení také žije.
Podle Levitského ovlivňuje pocit hladu psychologický faktor, který dokážeme potlačit. Hlad v nás údajně často vzbuzují například obrázky jídla nebo pohled na hodiny. Když vnímáme čas oběda, v podvědomě se nám vytváří potřeba naplnění žaludku a pocit hladu.
„Údaje ukazují, že pokud nesnídáte, celkově sníte v průběhu dne méně kalorií,“ popsal profesor pro BBC. Svá slova zároveň podložil hned několika údaji a výzkumy, mnozí jeho kolegové radikálně nesouhlasí. Ve společnosti jsou totiž známé případy poruch přijímání potravy a podobné teorie mohou při nesprávné interpretaci či provedení podle nich působit na jedince devastačně.
Riziko cukrovky
Expertka z kalifornského institutu pro biologické studie Emily Manoogianová tvrdí, že pokud dáme tělu alespoň dvanáct hodin bez jídla, náš trávicí systém může odpočívat. Stejně jako mnozí jiní však nesouhlasí s názorem jednoho jídla denně. Podle jejích slov bychom tak vystavili náš organismus riziku onemocnění cukrovkou 2. typu.
Pokud nejíme často, v těle se nám podle Manoogianové začne tvořit glukóza i přesto, že je žaludek prázdný. „Udržování nízké hladiny glukózy v krvi vyžaduje jíst častěji než jednou denně,“ vysvětlila s tím, že pravidelná strava brání tělu myslet si, že má hlad a neuvolňuje tak více glukózy než je třeba.