Mikrovlnou troubu má doma snad každý. Obzvláště teď, když je spousta z nás na home-office ji používáme téměř denně. Ne vždy ale postupujeme úplně správně. Profesionální kuchaři proto prozradili, jak správně ohřívat jídlo v mikrovlnce a čemu se rozhodně vyvarovat.
Zbytky jídla, nebo oběd navařený na více dní – to vše lze snadno ohřát v mikrovlnné troubě. Jak by se ale mohlo zdát, není to tak jednoduché. Na ideální postup pro používání tohoto elektrického domácího pomocníka odpověděli ti nejpovolanější – profesionální kuchaři, napsal americký deník Business Insider. Ti zároveň popsali nejčastější chyby, které při používání mikrovlnky lidé dělají.
- Ohřívání všeho jídla na jednom talíři
Podle televizní kuchařky Amy Riolové je ohřívání více druhů jídla na jednom talíři špatným nápadem. „Když naskládáte na talíř více druhů potravin a ohřejete je v mikrovlnce, docílíte akorát toho, že se jedna část přehřeje a druhá bude studená,“ prozradila. Namísto toho Riolová doporučuje ohřívat každou položku zvlášť a zkompletovat je v oběd až pak. Ohřejte tedy zvlášť maso, omáčku a přílohu (těstoviny, brambory, rýži) a naservírujte je na talíř až ohřáté.
- Nemíchání a neotáčení
Když ohřívané jídlo v průběhu nepromícháte, nebo neotočíte, může se stát, že se ohřeje nerovnoměrně. Na povrchu bude horké a uvnitř studené. „Namísto ohřívání jídla na jeden zátah to udělejte nadvakrát. V polovině času jídlo promíchejte nebo otočte a pokračujte v ohřívání,“ uvedla Riolová.
- Použití nesprávných obalů
Šéfkuchařka Jessica Randhawaová upozorňuje, že ne všechny materiály jsou vhodné do mikrovlnné trouby. „Mohou uvolňovat toxické látky do potravin,“ vysvětluje profesionálka. Že se obaly z potravin jako jsou máslo, pomazánky, jogurty a sýry se rozhodně nehodí k ohřevu jídla, varuje také americké ministerstvo zemědělství.
- Ohřívání v jednorázových polystyrenových obalech
Pokud jste si domu objednali jídlo a druhý den si jej chcete ohřát, rozhodně to nedělejte v původních polystyrenových obalech. Kuchař a bývalý jaderný inženýr Jim Mumford před touto chybou rázně varuje. „Většina polystyrenových obalů není vhodná do mikrovlnné trouby. Během ohřevu se chemicky rozkládají a uvolňují molekuly plastu do jídla,“ upozorňuje.
- Zapínaní mikrovlnky naprázdno
Na rozdíl od běžné trouby nepotřebuje mikrovlnka předehřát. Mumford však upozorňuje, že spuštění přístroje naprázdno může způsobit katastrofu. „Když je mikrovlnka puštěná naprázdno, mikrovlny poletují uvnitř sem a tam a odrážejí se od stěn. Nemají se totiž kam vstřebat. Dlouhé proudění těchto vln může mikrovlnku zničit a dokonce způsobit požár,“ vysvětluje kuchař.
- Ohřívání ostrých papriček
Bývalá profesionální kuchařka Heloise Bouseová varuje před ohříváním pálivých papriček v mikrovlnce. „Chili papričky mohou produkovat ostrý kouř, který vám po otevření mikrovlnné trouby může popálit oči,“ vysvětluje. Papričky totiž uvolňují kapsaicin, který dráždí sliznice nosu nebo oči. Podle Bouseové je lepší čili papričky a feferonky ohřívat v běžné troubě.
- Ponechání mikrovlnky bez dozoru
Mikrovlnka je snadná cesta k teplému jídlu, nicméně i přesto byste ji měli hlídat a nikam neodcházet. „Je lepší dávat na mikrovlnku pozor. Sledovat, jestli se jídlo ohřívá rovnoměrně, nestříká apod.,“ varuje šéfkuchařka Jessica Randhawaová. Týká se to především tekutin, másla, omáček nebo popcornu. U přípravy těchto jídel byste měli být zvlášť na pozoru.
- Rozmrazování ovoce
Rozhodně se ani nepokoušejte rozmrazovat zmrazené ovoce v mikrovlnce. Obsahuje totiž velké množství vody a při ohřívání s největší pravděpodobností vybouchne a vy budete muset troubu pořádně vyčistit, nebo dokonce vyhodit. „Pokud nemáte čas čekat, až se ovoce samo rozmrazí, dejte jej raději do sáčku a ponořte do horké vody,“ radí profesionální kuchařka Bouseová.
- Vaření vajec v mikrovlnce
Vejce do mikrovlnky raději vůbec nedávejte. Pokud ale chcete pokoušet štěstí, měli byste být obzvláště pozorní a věnovat čas přípravě. „Mikrovlnky ohřívají jídlo zevnitř směrem ven. Když tam dáte celé vejce, tak exploduje,“ upozorňuje Bouseová. Pokud však opravdu chcete vejce uvařit v mikrovlnné troubě, udělejte ve skořápce drobnou dírku a vložte jej do misky s horkou vodou. Tu pak dejte do mikrovlnky a ohřívejte na 50 procent výkonu po dobu tří až čtyř minut.
- Přidání oleje do jídla před ohříváním
Pokud do jídla přidáte olej před samotným ohříváním, můžete zničit jeho chuť. „Když se olej ohřeje natolik, že začne kouřit, začne se drasticky měnit jeho chuť,“ prozradila Bouseová. Olej nebo omáčku na bázi oleje proto přidejte jednoduše až po ohřátí v mikrovlnce.