Poslanecká sněmovna ve středu schválila kvóty na potraviny. To znamená, že prodejny s plochou nad 400 metrů čtverečních budou muset nabízet povinný minimální podíl stanovených potravin vyrobených v Česku. Pokud novela projde senátem, od příštího roku zřejmě sáhneme při nákupech hlouběji do kapsy. Zdražení se podle ekonoma dotkne především zeleniny.
V příštím roce má povinná kvóta činit 55 procent, do roku 2028 má postupně narůst až na 73 procent. Povinnost se bude týkat potravin, které se v Česku dají vyprodukovat. Podle ekonoma Lukáše Kovandy však i přesto podstatnou část z nich zajišťuje dovoz ze zahraničí. Jde například o květák, brokolici, jahody nebo vepřové maso.
„Kvóty na potraviny představují opatření, které v důsledku poškodí řadového spotřebitele v Česku, a navíc ještě reputaci České republiky v rámci EU. Omezení zahraniční konkurence totiž nutně povede k nárůstu cen potravin. Ze zahraničí se totiž potraviny dováží většinou proto, že jsou levnější,“ varuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.
Ekonom dále upozorňuje, že hrozí zhoršení dostupnosti některých potravin na českém trhu. „To proto, že prostě nemusí být k dispozici potřebné množství vybrané české potraviny. Pokud se například v Česku v dané sezóně nesklidí dostatek květáku, nebude možné kompenzovat tento výpadek dovozem ze zahraničí, neboť by nebyla splněna podmínka určitého podílu českých potravin v dané prodejně,“ vysvětlil Kovanda s tím, že zhoršená dostupnost potravin umocní tlak na růst jejich cen. „Vznikne také černý trh, například právě s květákem, kdy jako za socialismu budou některé z potravin dostupné takzvaně podpultově,“ doplnil.
Kvóty podle něj navíc může Evropská unie vyhodnotit jako diskriminaci zahraničních výrobků na českém trhu. Unie pak může na Česko uvalit ekonomické nebo obchodní sankce, to by v konečném důsledku opět zaplatil český daňový poplatník.