Uznávaná šéfkuchařka Roberta d’Elia prozradila, jakou chybu dělá mnoho lidí při přípravě známého italského jídla, které je oblíbené také v Česku. Za vším stojí jedna potravina. Pokud ji při vaření použijete, dopouštíte se podle šéfkuchařky z londýnské restaurace Pasta Evangelists doslova zločinu, napsal britský list The Mirror.
Když se řekne carbonara, mnoha lidem se okamžitě vybaví smetanová omáčka, kousky pancetty a samozřejmě špagety. Pokud však do tohoto receptu přidáváte smetanu, děláte velkou chybu. Šéfkuchařka Roberta d’Elia takový krok nazvala doslova zločinem, smetana totiž podle ní do tohoto receptu vůbec nepatří.
Známá omáčka se připravuje ze sýru pecorino, vaječných žloutku a černého pepře. Chybu podle šéfkuchařky děláte i ve chvíli, kdy použijete klasickou slaninu nebo již zmíněnou pancettu. Italové totiž raději používají slaninu z vepřových líček, které se říká guanciale.
Slaninu je třeba nakrájet na malé kousky a vhodit na pánev. Nesmí však být příliš horká, protože by se okamžitě spálila. Guanciale je třeba na středním plamenu, aby se uvolnil všechen tuk. Poté přeškvařené kousky vložte do menší misky, pánev s tukem budete potřebovat i později.
K přípravě omáčky použijte sýr pecorino a žloutky. Jejich počet by měl odpovídat počtu osob, které budou špagety jíst. „Přidejte černý pepř a vše promíchejte vidličkou. Jemnější chuti docílíte přidáním dvou až tří čajových lžiček výpeku ze slaniny guanciale,“ prozradila šéfkuchařka.
Nyní přichází na řadu samotné špagety. Několik minut před uvařením z nich odeberte část vody a nalijte ji do pánve, kde jste připravovali slaninu. Promíchejte, přendejte do pánve těstoviny a ještě chvíli vše prohřejte. Ze špaget se uvolní škrob, díky čemuž budou krémovější, aniž byste museli přidávat smetanu.
Podle šéfkuchařky je v tuto chvíli odstavit pánev ze sporáku, jinak byste si namísto špaget carbonara vytvořili spíše míchaná vajíčka. Do těstovin následně přidejte připravenou slaninu a promíchejte. Poté teprve přidejte vaječnou směs. Pokud se vám směs zdá příliš hustá nebo suchá, můžete přidat trochu vody z uvařených špaget. A teď už jen zbývá popřát dobrou chuť.