Tak jako k českým Vánocům neodmyslitelně patří kapr, bramborový salát a cukroví, Britové si své svátky nedokáží představit bez typického pudinku. A právě o recept na něj se podělila britská královská rodina na svém Twitteru.
Tradiční vánoční pudink se skládá především ze sušeného ovoce, vajec, mouky, loje, koření a alkoholu. Stejně jako u našeho bramborového salátu se ale jednotlivé recepty liší. Každá rodina má totiž svůj vlastní, na který nedá dopustit. Tradiční pochoutka se připravuje dlouho před Vánoci, a tak už je nejvyšší čas se do jeho výroby pustit.
Pudink zraje minimálně měsíc, ovšem někdy klidně i celý rok. Na míchání směsi se podílela celá rodina, každý člen se při přípravě této zvláštní pochoutky vystřídal a vždy si něco přál do dalšího roku. K tradici také patří ukrytí stříbrné mince do těsta, která měla nálezci v následujícím roce přinést jmění.
Pokud si budete chtít na Vánoce připravit královský originál, přichystejte si peníze – nejlevnější zrovna není. Na internetu lze samozřejmě najít i jednodušší – a tím pádem i levnější – verze. Královští kuchaři připravili recept na dva kilogramové pudinky. Množství je samozřejmě možné zmenšit, důležité je ale zachovat poměry.
Na dva kilogramové pudinky si připravte
250 g | rozinek | |
250 g | sušeného rybízu | |
185 g | sultánek (bílé rozinky) | |
150 g | kandovaného ovoce | |
250 g | loje | |
250 g | strouhanky | |
90 g | mouky | |
12 g | pudinkového koření | |
2 | vejce | |
180 g | hnědého cukru | |
275 ml | piva | |
40 ml | rumu | |
40 ml | brandy |
Zatímco v Británii je běžně k dostání směs koření zvaná „mixed spice“, sehnat ji v Česku bude dost obtížné. Namíchat si je můžete však sami. Na pudinkové koření budete potřebovat hřebíček, koriandr, muškátový oříšek (případně květ), skořici, mletý zázvor, nové koření, kmín nebo kajenský pepř. I v případě koření se však receptury můžou lišit.
Teď už to jen stačí dát dohromady
Smíchejte nejprve všechny suché ingredience, přidejte vejce a další tekutiny. Vzniklou hmotu vložte do vymaštěných misek a vařte v páře zhruba 6 hodin. Hotový pudink můžete skladovat až do vánoc v chladu a temnu. Pudink se podává vždy ohřátý. Pro trochu oživení při podávání ho polijte brandy a zapalte. Dávejte ale pozor, aby na ochutnávku vašeho pudinku nedorazili také hasiči.